Feedback fra hjertet
AF: MAI BRITT HAUGAARD JEPPESEN
Uddannet i retorik fra RUC og underviser i mundtlig formidling.
"Kære..."
Når vi skal give andre feedback bevæger vi os ud i et sårbart felt. For selv trænede skribenter kan det være følsomt at give en ufærdig tekst fra sig for at modtage feedback. Derfor skal vi forsøge at gøre feedbacksituationen så tryg som mulig.
”At feedbackbrevet var indledt med ”Kære” gør, at man åbner op og tager det ind der står. Man føler, at de andre godt kan lide en, og så tager man mere imod feedbacken”.
Sådan sagde Katinka, deltager i en workshop om mundtlig formidling, om den feedbackform Eva Ulstrup og jeg arbejder med, når vi underviser. Feedbackformen er formuleret som et brev til en god ven og derfor begynder feedbackgiveren med at skrive ”Kære”. Citatet udtrykker det, jeg mener, skal være platformen for feedback: Et forum hvor modtageren føler sig tryg, respekteret og imødekommet, så hun/han kan lytte til den feedback, man gerne vil give.
Hensigten med denne artikel er at sætte gang i tanker om feedback som grobund for en tryg atmosfære, hvor vi som skribenter tør afprøve nye idéer, vise vores første spæde forsøg og første udkast, fordi vi kan stole på, at kommentarerne gives i respekt med den hensigt at hjælpe hinanden videre.
Hvordan får vi skribenten til at lytte
Hensigten med feedback er at gøre skribentens tekst bedre. En respektfuld tone i indledningen til din feedback, hvor du kan skrive, hvad du syntes gjorde teksten god, vil åbne de fleste skribenter for mere kritisk og udfordrende feedback, som naturligvis også hører med til at hjælpe hinanden videre. Feedback er ikke bevidstløs ros. Men med feedback ser vi efter muligheder, vi ser efter det der er godt, det som er blevet bedre og det som kan blive endnu bedre.
Hvordan giver vi hinanden feedback?
Her kommer nogle konkrete råd til hvordan feedbacksituationen kan fungere.
1. Skribenten:
- Præsenter din tekst. Fortæl hvor du er henne i skriveprocessen. Er du blot ved idéskabelsen, er det første udkast eller er du i omskrivningsfasen? Hvem er modtageren af din tekst? Hvilken genre skriver du indenfor? Hvad er hensigten med din tekst? Er der andet væsentligt som feedbackgiverne skal vide om teksten? Husk at dette ikke skal være en undskyldning for, at teksten endnu ikke er færdig!
- Fortæl hvad du vil have feedback på. Har du fx nogle problemer du gerne vil have hjælp til at løse? Formuler dig evt. i spørgsmål.
- Sæt en tidsfrist for sidste mulighed for at give feedback.
2. Feedbackgiveren:
- Giv dig god tid!
- Læs teksten grundigt igennem. Marker alt det du godt kan lide, skriv de spørgsmål ned der popper op, mens du læser.
- Så skal feedbacken skrives.
- Begynd med alt det du godt kan lide. Henvis til konkrete steder i teksten, og forklar hvorfor du syntes det var godt.
- Tænk over hvordan du kan hjælpe skribenten videre i stedet for at give endelige svar.
- Vær opmærksom på ressourcer eller muligheder i teksten.
- Skriv de spørgsmål ned du har til teksten. Forslag til forbedringer, og svar på det skribenten har bedt om. Husk at alle kommentarer eller spørgsmål skal knyttes til konkrete steder i teksten.
- Vælg dine formuleringer med omhu. Skriv fx: Jeg undrer mig over... Jeg vil gerne høre mere om... Har du tænkt på... Gennem formuleringer som disse viser du din respekt for skribentens valg. Samtidig viser du, at feedbacken er din subjektive holdning, der er ikke tale om rigtigt eller forkert.
- Læs altid din feedback igennem en ekstra gang inden du sender den. Er den præcist og klart formuleret, har du omtanke for skribenten, forsøger du at støtte skribenten i selv at komme videre med teksten.
- Og sidst men ikke mindst husk at tonen skal være positiv, personlig og respektfuld.
3. Når skribenten modtager sin feedback:
- Læs feedbacken grundigt igennem. Lyt med åbent hjerte til det der står.
- Undertryk negative tanker, hvis de skulle dukke op.
- Hvis du ikke forstår alle kommentarer, så bed om uddybning, men husk at du ikke skal forsvare dig eller din tekst.
- Husk at teksten er din. I sidste ende er det dig der bestemmer, hvilken feedback du vil bruge og hvilken du vil lægge i skuffen og gemme til en anden gang.
- Og så er det bare i gang igen.
- Og husk at få feedback løbende i skriveprocessen. Bed fx om feedback med forskelligt fokus.
Feedback er en gave
Feedback skal vise respekt for skribenten og for teksten. Den skal være konkret: Ret dine kommentarer mod konkrete steder i teksten eller giv konkrete eksempler på alternativer. Den skal være konstruktiv: Vær fremadrettet, se muligheder i teksten. Tænk på feedback som en gave. Gaver giver vi for at gøre modtageren glad, den er fint pakket ind, så modtageren glæder sig til at åbne den.
Artiklen bygger på:
Undervisning i mundtlig formidling og retorik ved Sine Carlsen, Cand. mag i retorik og folkloristik, med speciale i faglig formidling. Undervisningsadjunkt på Kommunikation, RUC
Egne workshops på blandt andet gymnasier
Olga Dysthe m.fl. (2001) Skrive for at lære, Forlaget Klim
Susann Gjerde (2006) Coaching, hvad, hvorfor og hvordan, Forlaget Samfundslitteratur
Mads Ole Dahl & Solveig Hansen red. (2001) Slip anerkendelsen løs! Appreciative Inquiry i organisationsudvikling
Mi’Janne Juul Jensen (2000) Man lærer at se sig selv og sine opgaver i øjnene. Om mappe vurdering som alternativ vurderingsform i Dansk i Dialog Karin Esmann, Alma Rasmussen & Lisbeth Birde Wiese, Dansklærerforeningen